Barion Pixel

Kálnoki levendula

A természet adománya, a test és lélek gyógyítója

Miért a levendula?

Reneszánszát éli a levendula kultusza, ami cseppet sem meglepő. Felfokozott tempójú életet élünk, kihívások és stressz jellemzi mindennapjainkat, és kell valami, ami ki tud szakítani a mókuskerékből. A természetes gyógymódoknál és szépségápolásnál pedig a mai napig nincs jobb alternatíva. Egy szippantás a levendula fűszeres illatából máris megnyugtatja a zaklatott elmét, olaja és a lepárlás során keletkező levendulavíz pedig gyógyítja a testet és a lelket egyaránt.

Amikor megálmodtam a Kálnoki Levendulást, tudtam, hogy egy új világot fogok felépíteni a családommal. Egy olyan világot, amelyben a természet és az egészség kéz a kézben jár. Ehhez pedig nem is találhattam volna tökéletesebb helyet, mint Máriakálnok, ahol nemcsak a Szigetköz különleges mikroklímája, de egy évszázadok óta híres, csodatévő forrás is hozzájárul az ideális körülményekhez.

Mikor családommal elültettük az első levendulatöveket, azok azonnal otthon érezték magukat és azóta is bőséggel ontják ajándékaikat. A levendula – ami már az ókori görögöknél is a népi gyógymód egyik alapnövényének számított -, itt, a Szigetköz szívében még különlegesebbé válik, hiszen magába szívja e föld minden jóságát, ezzel is fokozva közismert gyógyhatását.

Honnan indult a Kálnoki levendulás?

Ez a kérdés mindig felmerül. Ez egy nagyon érdekes dolog, így utólag visszagondolva egy pohár levendulás limonádé indította el. A virágos kertünkbe még korábban tettünk levendulát, és feleségem, Kitti csinált belőle 2015 nyarán limonádét. De milyet! Életem legfinomabb frissítője volt.

Ebben az évben már elkezdtünk gondolkozni, milyen alternatív, különleges növényt tudnánk itt, a Kisalföldön is termelni. Volt itt szó́ máriatövisről, bíborheréről és még batátáról is -az utóbbi tetszett a legjobban. Ekkor jött az a bizonyos limonádé. Feltérképeztük a helyzetet, mit lehetne vele kezdeni, hogyan lehetne feldolgozni.

Gondoltuk a magjáért fogjuk majd termelni, ami kb. 3 év után hoz elfogadható́ mennyiséget (100-200 kg/ha). 2016 őszén gondos tervezést követően megtörtént a telepítés. Vásároltam egy nagyon egyszerű, kétsoros palántázót, amit átalakítottunk az én elképzelésemre, majd 1 nap alatt a család minden tagjának segítségével sikeresen földbe került mind a 12300 palánta.

Hogyan dolgozunk most?

Közel 12 hektáron gazdálkodunk, ebből a levendula közel 1,5 hektáron terül el. 2017-ben elég sokat feljődött és nőtt az állomány, csináltunk hozzá egy sorközművelőt is. Már ekkor is szép látvány volt, de még nem is gondoltam rá, hogy ilyen sokrétűen lehet a levendulát hasznosítani.

Majd megszületett egy ötlet…

2018-ban jött az ötlet, hogy „kitelepülünk” egy kis sátorral, aratótáskákkal és akkor bárki szedheti a levendulát. Nem a legeredetibb ötlet volt, de nagyon szeretem az emberek arcán látni a csodálkozást, amikor sétálnak 12300 tő virágzó levendulásban. Megnyugtató és jó érzést vált ki mindenkiből. Ez volt az I. Szedd Magad Levendula hétvégénk, amit azóta még kettő követett. Minden évben egyre több termelőt hívtunk meg, és egyre többen tiszteltek meg bennünket a látogatásukkal. Bevallom őszintén, az I. Szedd magad évben kapta meg a nevét a Kálnoki Levendulás.

Folyamatosan fejlődünk

Idén, – több évi spórolás után-, sikerült beszerezni egy betakarítógépet. Rengeteg munkát váltunk ki vele. Persze készítményekhez marad továbbra is a kézi betakarítás. A legjobb minőségben, nagy mennyiségű, és tisztaságú növényt tudunk majd betakarítani, természetesen vegyszermentesen. A növény egy részét lepároljuk, egy részét csokrokba kötjük, egy részét pedig szárítani fogjuk, ahogy eddig is.

Hogyan működünk?

Az egyik fő értékesítés a vásár során történik, majd karácsonykor. Leginkább cégek vásárolnak tőlünk, de nagyon szeretnék a közösség felé is nyitni. A fesztiválokon és azon kívül is aktívan támogatjuk a Példa Egyesület munkáját, és lokálpatriótaként nagyon fontos nekem a szülőfalum, Máriakálnok élete, közössége. Szívesen veszek részt és kezdeményezek újítást, programokat, és támogatom a falut. A család minden tagja részt vesz a vásár lebonyolításán. Akkor mindenki sürög forog, teszi a dolgát. Feleségem Kitti, kisfiam Olivér, testvérem Gábor, és családja is velünk van olyankor.

Édesapám egyébként sokat segít pédául a gépek karbantartásában és folyamatosan tanácsokkal, észrevételekkel lát el. A föld szeretetét is édesapámtól örököltem, amióta az eszemet tudom vonzott ez a dolog, de sosem gondoltam volna, hogy én egyszer levendulázni kezdek.

Édesanyámé az egyik helyi „hangulatkarbantartó egység”, tőle az emberekkel való kapcsolattartást, az emberek szeretetét tanulhattam meg. Édesanyám testvére, Ferenc volt, aki a kezdet kezdetén szinte mindennap segítségünkre volt, sosem lehetek neki elég hálás, de sajnos ő már nem élhette meg sikereinket. Nagyon szerencsés vagyok, hogy ilyen támogató családom van, mi mindig számíthatunk egymásra. Ezt szeretném a gyermekeimnek is tovább adni, na meg a levendulás és a föld szeretetét.

Kapcsolati adatok

(70) 549 7035

info@kalnokilevendulas.hu

9231 Máriakálnok, Szél utca

Téged is vár a Kálnoki Levendulás

2021 © Készítette: MagicView | Minden jog fenntartva! | ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat

error: